Ikke kjøp alkohol til mindreårige!!

Jeg lurer på om ungdommen i dag i det hele tatt vet hva slags konsekvenser det kan få når de kjøper alkohol til mindreårige? Da hadde de kanskje ikke gjort det? Men hvem vet….

Jeg er ikke dummere enn at jeg er fullstendig klar over at det et mitt ansvar som mamma og informere, veilede og forklare konsekvenser om det å drikke. Jeg er IKKE tilhenger av pekefingeren og morfalpreken, men en god og saklig prat og veiledning har jeg tro på. Ungene mine må selv ta valg og de valgene må de også stå for. Ingen andre enn de kan velge om de vil drikke eller ikke. MEN dersom ingen kjøpte til dem så fikk de heller ikke tilgang. En ting er om man er 17, men her i min kommune drikkes det jo fra de er 12-13 og det syns jeg er altfor tidlig!!

Man lærer av sine feil, og alle må de få lov til å teste ut ting for å kunne lære heter det seg jo. Jada, det er jo den eneste måten å lære på, men jeg liker fortsatt ikke at unger drikker fra de er 12-13 år. Jeg er ikke dummere enn at jeg vet mine også har drukket. De har blitt hentet av meg og de har ikke løyet heller, men vært veldig ærlige. Ikke har de vært dritings heller, men jeg syns fortsatt ikke det er greit . Og det har vi snakket om. Jeg kan ikke holde dem innestengt heller, men håper at det jeg har lært dem er nok til at de forstår alvoret.

Følgende er hentet fra vinmonopolet sine nettsider :

BOT ELLER FENGSEL

Alt som er ulovlig har sin straff. Det høres kanskje selvsagt ut, men ikke alle er klar over at å kjøpe alkohol til eller for noen som er under 18 år kan straffes med bøter på flere tusen kroner, eller fengsel i opptil 6 måneder.

PRIKK PÅ RULLEBLADET

Langing, som det også kalles, kan også medføre ”prikk på rullebladet” – en anmerkning som forfølger deg i situasjoner du absolutt ikke er forberedt på. Du kan blant annet miste muligheten til å gjennomføre studiene du planlegger: Politi- og pilotutdannelse stiller for eksempel ekstra strenge krav til rent rulleblad. I tillegg kan du risikere å bli nektet innreise til enkelte land som Australia og USA, hvor stadig flere nordmenn velger å feriere eller ta videre utdanning.

«BUG» PÅ SAMVITTIGHETEN

I tillegg risikerer du ubehageligheter på samvittigheten hvis du kjøper alkohol til mindreårige. Du er ikke ansvarlig for hva folk finner på når du ikke er tilstede, men hvordan vil det føles å være den som har bidratt til nedsatt vurderingsevne hos en mindreårig som har funnet på noe dumt? Tenk over hvilken ansvarsfølelse du kan bli sittende igjen med hvis noe alvorlig skulle skje med den du har kjøpt alkohol for!

 

Tenker ungdommen på dette??? Jeg tror ikke det. Nyttårshelgen var det ei jente på 15 som ble funnet voldtatt og usannsynlig full i grøftekanten i byen der jeg bor. Lurer på hva han som hadde handlet alkhol til henne tenkte da……… jeg vil kjempe for dette. Og jeg syns synd på de som har handlet til mine barn. Får jeg tak i dem blir de anmeldt, så greit er det. Og ungene vet det også.

Så får vi håpe det går bra fremover og at de har lært av det jeg har sagt og fortalt dem, både gjennom egen erfaring og jobben i kriminalomsorgen.

 

Categories: Livet mitt | 13 kommentarer

Innleggsnavigasjon

13 thoughts on “Ikke kjøp alkohol til mindreårige!!

 1. Jeg vet ikke hva som egentlig er verst, de foreldrene som bar gir f i hele greia eller de som hardnakket holder på sitt barns (det er jo det det er snakk om) liljehvite og ranke holdning, til alt som ikke er bra, det være seg mobbing, fyll eller narkotika og det som følger med.

  Legger igjen en klem. 🙂

  • Jeg har aldri vært naiv når det gjelder mine barn, og jeg har vært veldig bestemt på å lære de rett og galt. Vi snakker om alt, både sex, fyll, narkotika og alt mulig annet. Med den jobben vi har hatt har vi sett mye dritt, og jeg har aldri vært redd for å snakke med mine barn om det meste, uten å bryte taushetsplikten. Det må finnes en mellomting syns jeg fra det å gi faen til de å tro det beste om det som er sitt.

   Men det å snakke med ungdommen, være en foreldre og ikke en venn tror jeg er viktig. Jeg er mine barns mamma og ikke en venn. Venner har de nok av. Men de sier selv de vil ha grenser, de liker når jeg blander meg og jeg får beskjed om de mener det blir for mye. Da får vi ta en diskusjon. Og vi diskuterer, men til slutt er det jeg som tar en avgjørelsen, noen ganger greit andre ganger ikke, men uansett det er mitt privilegum som voksen og foreldre 🙂

 2. Nina Elisabeth

  For å ha sagt det først da, så er jeg helt enig med deg. Man skal ikke kjøpe alkohol til mindreårige. Punktum.

  Men, så vet vi jo alle hvordan det er. Det eneste som nytter er å få med seg gode holdninger hjemmefra, for det er alltid noen som har og noen som deler velvillig ut. Jeg begynte ikke å drikke før jeg var 17 år og 10 mnd. Da hadde jeg tilbragt mange år med å takke nei, tørke spy og passe på de andre på fest. For jeg var med, selv om jeg ikke drakk. Ganske sikker på at det var noen av foreldrene som da også tenkte «gjelder ikke min datter/sønn». Så naive er det alltid noen foreldre som er. Desverre. Jeg har troen på at dersom man har en god dialog med barna sine, så er mye løst. Men jeg gruer meg helt klart til den dagen vesslefrøkna skal begynne å få på fest. Men håper jeg har gitt henne gode råd og at vi har ett åpent forhold, sånn at hun tør å ringe hjem den dagen ting ikke går helt etter planen.

  Ser Cassandra skriver at det er anderledes nå enn for 20 år siden. Mulig det er det der hun bor, men jeg er slettes ikke enig i at det gjelder så mange andre plasser. Det var ikke en dans på roser å gå på fest på lokalet for15-20 år siden heller. Ikke for 30 eller 40 år siden for den saks skyld. Det eneste som det kanskje har blitt mer av er narkotika. Men det er fort gjort å glemme hva som har vært 😛

  • Og jeg glemmer ikke jeg, men jeg er ikke den som festet mye heller. Jeg lærte fort at dette var ikke noe for meg, og jeg har sett så mye gjennom jobben min og vet fort hva som kan skje dersom man driter seg ut. Begge ungene er nå i utdanningsfasen og spesielt sønnen vet godt hva han vil. Klart jeg er redd han skal havne borti noe, men håper og tror at det skal gå fint. MEN jeg vil fortsatt ikke at noen skal handle alkohol til ham ……..

   Vi får håpe det beste 🙂

 3. Ikke kjøp fyrverkeri heller, for ikke å snakke om hvordan den kombinasjonen er.
  Her ute er det visst vanlig at unga skal få gå på fest når dem er konfirmert. For sånn har det alltid vært. Men de foreldrene tenker neimen ikke på hvordan det er på festlokalene her nå, for det er noe helt annet enn for tjue år siden. (Ikke her på øya altså, men inne i kommunesentrum). Jeg forsøkte å hinte pent til en mamma om hvordan det egentlig var, men da fikk jeg beskjed om at det gjaldt ikke hennes barn… Neivel nei, ikke mange ukene etterpå fikk jeg en fortvilet telefon fra hennes datter midt på natta, dattera hadde virkelig havnet på feil fest, og var selvsagt ikke edru, men ville ikke ringe mamma. Årsak: Mamma skjønner ikke hvordan ting er! Og jeg måtte si meg enig med den unge jenta. Heldigvis løste det seg greit, men det kunne gått så fullstendig galt. Det er vel unødvendig å si at det ble min jobb å ta den moralprekenen som trengtes etter den episoden?

  • Helt enig med deg Cassandra. Fyll og fyrverkeri hører virkelig ikke sammen.

   Og den mamman der finnes det dessverre mange av. Når skal foreldre slutte å være så naive og tro at alle andres barn er så mye verre enn mitt? det er faktisk ikke slik. Og jeg syns IKKE det er greit at unger skal drikke når de er så unge. Men når de først har startet så mener jeg det er viktig at de har den tilliten til meg som foreldre at de tør å ringe meg, si jeg må hente dem uten at det skal bli bråk. Joda, jeg snakker til dem, dagen etterpå, men ikke er jeg sint og ikke sitter jeg med pekefingeren heller, men jeg forsøker å få dem til å forstå at jeg er redd for dem fordi jeg er så himla glad i dem. DET går inn ihvertfall 🙂 Sønnen i huset sier jo det : Det verste jeg vet er når mamma blir lei seg, at pappa blir sint kan jeg takle, men ikke når mamma blir lei seg. Men mammahjerter er nå engang sånn……………… ja, det er vel det 🙂

 4. Det som vel teller mest, der også, er vel om de kan tjene noen penger, dessverre.
  Seriøsitet? Ikke sikker.

 5. Du har rett. Vi kan ikke leve livet for dem, men vi kan hjelpe dem til å forstå. 🙂

  Nå skal jeg være ekkel mot myndighetene og helsevesenet igjen (ikke noe nytt med det), men om de hadde tatt for seg ungdomsfyll, kjøp av alkohol og forklart i veldig tydelige ordelag hva som skjer, om du kjøper eller skjenker mindreårige, kunne det nok hjelpe.

  Nå brukes det uhorvelig mange penger på antirøyk-kampanjer, om det ble satset like mye og like intenst på barn, ungdom alkohol og ansvar, kanskje det hadde hjulpet. Men det berører vel en «hellig ku» så det gjøres ikke. Det hjelper ikke å ha små oppslag ved kassen på Rimi eller forbud mot reklame for alkohol. Jeg tror ikke en kjeft har unnlatt sitt alkoholkjøp/bruk på grunn av det. Heller ikke kjøp til mindreårige.

  Ha en fin kveld og mormorklem i farta. 🙂

  • Hei Mormor 🙂 Det forundrer meg at det ikke fokuseres mer på dette. Jeg tror jeg skal ta kontakt med media jeg 🙂 de skriker opp om røyking og hvor farlig alt er, men det er da dette også.
   Og ikke misforstå. Jeg vet at det er mitt og mine barns ansvare å ikke drikke og ingen tvinger dem, MEN om ingen kjøper så blir det straks vanskeligere å starte så tidlig.
   Varm klem

   • Om du har noen å trekke veksler på i media, gjør det.
    For jeg må si at om de hadde kjørt like hardt på dette som antirøykkampanjen så hadde det kanskje skjedd noe.
    Klemmer på. 🙂

    • Mailet VG så får vi se. Også mailet våre lokale aviser. Om de er seriøse så gjør de noe med det mener jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: