Jamaica

Vi forlot Haiti kl. 1900 om kvelden i varmt og godt vær. I horisonten brygget det opp til uvær så vi, men regn om natten kan vi tåle 🙂 På vei fra Haiti til Jamaica passerte vi Tortuga, kjent bla fra Pirates of the Caribien filmene.

Tortuga, som betyr skilpadde, ble oppdaget av Columbus i 1494. Øya var opprinnelig bosatt av spanjoler, men etterhvert kom også franskmenn og engelskmenn til øya. Fra 1630 var den også hovedbase for piratene.

Her ankommer til Falmouth, Jamaica tidlig på morgenen. 38 grader og vi hadde tropisk vær om natten, men da fikk vi opplevd det også. Det lynte og tordnet og regnet som jeg aldri før har opplevd det. Fasinerende 🙂

Falmout var den viktigste byen og hovedstaden i sognet Trelawny i Jamaica. Det ligger på nordkysten av Jamaica 18 miles øst for Montego Bay.  Det er kjent for å være en av Karibias best bevarte georgianske by.

 

Grunnlagt av Thomas Reid i 1769,  Falmouth blomstret i en tid da Jamaica var verdens ledende sukker produsent.

Byen var nøye planlagt fra starten, med brede gater i en vanlig rutenett, tilstrekkelig vannforsyning og offentlige bygninger. Det hadde innlagt vann før New York City.

Usain Bolt er født bare noen km unna byen, noe vi hørte hele tiden guiden vår snakket om 🙂 de var ufattlig stolte av dette.

Ben Johnsen er også født i byen.

De feirer 50 års jubileum for sin uavhengighet i år og det skulle feires skikkelig også.

Vi hadde en fantastisk guide, George, på turen og man kunne virkelig merke at han elsket byen sin. Beklager at det blir dårlig bildekvalitet, men det skyldes også fryktelig dårlige veier. Man kan nesten ikke tro at dette var en by full av vekst og liv, fordi den var fattigslig og mange bodde i blikkskur.

Her er hovedgaten i Falmouth 🙂

Brannstasjon hadde de og en helt ny brannbil det var veldig stolte av. At de trengte den forstod vi når vi bla så hvordan ledningene var koblet sammen, eller ikke koblet sammen på diverse lyktestolper rundt fordi 🙂

I løpet av slutten attende og tidlig nittende århundretallet, var Falmouth en av de travleste havnene i Jamaica. Det var hjemmet til murere, snekkere, kro-keepers, sjøfolk, plantasjeeiere og andre. Det var en velstående by i en velstående sogn med en rik rasistisk mix. Innenfor bygda, ble nesten hundre plantasjer aktivt produksjon sukker og rum for eksport til Storbritannia. Jamaica, i løpet av denne perioden hadde blitt verdens ledende sukker produsent. Alle de ovennevnte har gjort Falmouth til  et sentralt knutepunkt for slavehandel og nå beryktede kryss-Atlanteren triangelfarten, med sin økonomi i stor grad basert på slaveri. I Falmouth Harbour kunne man se så mange som 30 høy-skip på en  dag, mange av dem leverte  slaver  under helt umenneskelige forhold fra Afrika og lastet sine skip med rum og sukker produsert av slavearbeid på nærliggende plantasjer. I 1840, etter frigjøring av slaver i det britiske imperiet mistet Falmouth sitt innteksgrunnlag. Gatene er fulle av mange små hus som er kjent for sin unike fretwork og vinduer,  alt datert 1790-1840. Byens bygninger, utgjør den historiske bybildet i Falmouth.

Steder av interesse er: Albert George Shopping og historiske senter, som stammer fra 1895, den tidligere boligen til slave eier John Tharp, (se nedenfor) og St Peter anglikanske kirke, bygget i 1795.

Boligen til slave-eier Tharp.

Her er byens sykehus.

Vi måtte selvfølgelig en tur på stranda fordi det var ufattlig varmt….

Lunsj under palmene. Lunsjen bestod av grillet kylling og salat og ris, med sterk og god saus og krydder med smak av Jamaica. Herlig !!!

Tilbake på kaia og klar for shopping.

Menn på stylter så vi overalt på kaia. De stilte seg opp ved siden av deg og spurte om man ville ta bilder, det ville man jo, men vi forstod straks at dette var jo ikke gratis. Det var faktisk ganske dyrt!

Vi snakket med flere lokale innbyggere og de var veldig stolt av både byen og landet sitt. Vi fikk vel et inntrykk av at hadde det ikke vært for cruisetrafikken ville Falmouth pr i dag vært et ganske øde sted. De var ufattlig dyktige håndtverkere og utattlige var de flotte tingene de drev å skar ut i tre. På kaia fikk man kjøpt gull og diamanter, noe som var veldig billig, trearbeider, håndarbeid og klær. Åpne, vennlige og koselige var de overalt.

Categories: Ferie | Stikkord: , | 12 kommentarer

Innleggsnavigasjon

12 thoughts on “Jamaica

 1. Mormor

  Klemmer masse på 🙂
  Har vært en smule bekymret 🙂
  Men nå bra 🙂

  • Ting har ikke vært så greit. Var syk i en lengre periode og det tok tid før jeg kom meg på beina igjen, prøver å rydde litt og er snart tilbake igjen. Har savnet deg 🙂

 2. Kommer du ikke hjem snart? 😮 Huff, nå har jeg fått en monstertanke i hodet og er redd for at dere skal komme ut i vær som er uhyggelig. Pluss alt det andre jeg klarer å innbille meg av katastrofer. Nonono, ikke bra…
  Miraklem til Rita. 🙂

  • Kjære deg. Vi er hjemme for mange uker siden. Dette var i sommer Mirapisani 🙂 🙂 alt vel her.

 3. Kjære søte deg.
  Hvor der du hen??
  Mormor klem 🙂

  • Jeg er her mormor, men her ikke her allikevel………er stadig innom hos deg, selv om du ikke merker meg…………..kos

 4. Har alltid hatt så lyst å reise dit og studere historie. Men 38+ ? Nope, no way! :mrgreen:
  Hehe, de der strømkablene minner meg om Mexico. 😆 Enkelte steder måtte man ha et øye oppover hele tiden. Det var ikke sjelden det hang en usikret tamp med strøm som fikk spasmer så gnista føyk med jevne mellomrom. 😀
  Det ser ut som dere har en fantastisk tur så langt. Jeg har ikke hatt tid til å lese alle reiseinnleggene, men det skal jeg ta når tiden tillater.
  God tur videre Rita. 😉

  • Selv om det var varmt så blåste det hele tiden så vi merket ikke så mye til det, men akk så solbrente vi ble 😦 vi hadde det strålende 🙂 klem

 5. Kjære lille venn 🙂
  Takk og pris for at jeg ikke var med. Hadde kommet til kaien og blitt der til jeg hadde vært blakk og så vært en pest og plage,fordi jeg var blakk og ikke kunne ruse rundt å se på alt mulig .
  Nydelig tur. Jeg tror det var lurt å bli med deg på denne måten. åper turen gjorde deg godt 🙂
  Klem på klme 🙂

  • Reisen var helt fantastisk, synd jeg ikke klarer å formidle det så godt, men det gjorde oss alle godt . Vi vil tilbake igjen. Jeg har vært syk, så beklager at jeg ikke har vært innom deg. Stor klem

 6. Du aner ikke hvor gjerne jeg skulle vært med på denne turen, har ikke turt å kikke på de forrige innleggene om det av redsel for å bli veldig misunnelig. Men jeg unner deg det altså. Dessuten så hadde jeg aldri hatt en sjanse til å komme meg vekk fra kaia, jeg elsker håndarbeid av alle slag og enhver form for markeder er en felle for lommeboka mi.

  • Hei kjære deg. Lenge siden, altfor lenge siden 😦 beklager at jeg har vært så stille………
   Hadde du vært på kaia ville du blitt veldig, veldig blakk ….. De er så ufattlig flinke og jeg skulle kjøpt alt de hadde, men det går jo ikke, men litt ble det jo 🙂 Du må bare titte på bildene og misunnlig kan du også bli så mye du vil 🙂
   Turen var som en tur til paradis og vi planlegger ny tur i 2014. Da blir det østlige karibien med Bahamas og late dager i florida. Vet ikke hva vi får til fordi guttungen har flyttet og utdanner seg i stavanger, så vi må vente til vi vet litt mer. Men turene selges unna, nå er snart sommeren 2013 utsolgt så jeg.
   varm klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: