Nedleggelse av vid.skole, eiendomsskatt og noe rødt i glasset

Nå lurer du sikkert på hva jeg mener med denne overskriften og det skal jeg selvfølgelig fortelle deg. Fordi jeg kjenner at jeg er ganske så oppgitt og en smule forbannet også om jeg kjenner virkelig godt etter.

DETTE vil jeg påstå er Norges flotteste videregående skole. Det er Croftholmen som ligger her på Stathelle i Telemark.

«Croftholmen – navnet dufter av romantikk og fin gammel portvin. Det bærer bud om et britisk innslag i en glemt fortid med mystikk og originalitet. Navnet er som et pust fra eventyrets «Det var en gang….»

Ja, dette er en gang skrevet om Croftholmen og burde passe bra. Holmen som i utgangspunktet het Gjermundsholmen , ble kjøpt av Frederic Croft i 1893..
Croft selv ble født i engelske Hull i 1848 og tilhørte en velstående familie. Faren, William Croft, var en rik gruveeier i Yorkshire og også en av lederne i «The Norway Mining Timber Company» i Hull. Croft utdannet seg til ingeniør i England, men forlot landet med en av farens båter etter sigende for å glemme en kjærlighetshistorie i sitt eget hjemland. Han kom til Norge i 1870.

0002-01 croft_4704224a DSC4963_klippet P5260035_JPG-for-web-normal

Her har vært maritim skole i mange, mange år, og mang en kjekk maskinist har vært uteksaminert fra Croftholmen. Den ligger på en idyllisk øy rett utenfor sentrum av Stathelle og har vært og er en populær skole. Nå er det skole for helsefag, kokk og servitør, elektrofag, tipp og industriell produksjon og hudpleie.Elevene som går her stortrives og miljøet er godt.

Nå ønsker Fylkeskommunen å legge den ned og flytte deler av tilbudene til Porsgrunn. Det betyr av våre unge i kommunen må ta buss. Vi snakker ikke mer enn ca. 4 mil tur retur, og det er heller ikke det som er problemet, problemet er at politikerne i Bamble ser ikke ut til at de bryr seg.

Det får meg til å undres fordi om man leser rådmannens utfordringsnotat

http://bamble.kommune.no/Dokumenter/R%c3%a5dmann/Utfordringsnotatet%202013-2016%20samlet%2013%2008%202012%20B.pdf

så står det ganske klart der at man er bekymret for befolkningstilveksten og at det blir stadig fler og fler eldre i kommunen vår. I tillegg snakkes det om å spare over 2 mill på budsjettet til skole/barnehage!? Et budsjett jeg våger å påstå er skjært inn til beinet allerede.

Hvordan skal man få folk til å flytte til vår kommune dersom det ikke finnes tilbud til de unge? Dersom jeg var i startfasen i livet med små barn ville jeg helt klart sett etter en kommune hvor tilbudet på barnehage, skole og vid. skole var bra! Det er jo det som er viktig i de første 20 årene av livet til barna våre tenker jeg, men det er ikke alle enige i.

Så har vi de gamle, som det blir flere og flere av. Rådmannen forslo en økning av eiendomsskatten med et par hundre kroner i året for å sikre driften av Bamble sykehjem slik at de slapp å kutte i sine budsjetter. Naturlig å be om siden vi jo stadig blir flere og flere eldre. Da satt de blå seg fullstendig på bakbeina og nektet. Ergo må de også spare. Man kan da ikke be om å øke eiendomsskatten til folk mente de blå og innbyggerne hiver seg på. Ja, ikke alle, fordi mange mener at dette har de fleste råd til, og det har de. Rådmannen ønsker ikke å øke eiendomsskatten med mer enn det mange drikker av alkohol i løpet av en fredagskveld.

Mulig jeg er stygg nå, men det ser ut til at mange har store vanskeligheter med å kutte ut det røde i glasset en fredag og lørdag til fordel for noe annet. Kanskje til fordel for at ungene deres kan gå på skole i kommunen sin, at foreldrene OG dem selv kan få en god alderdom, til fordel for at barnebarna kan få gå i en god barnehage. Vi er og blir en gjeng med egoister i dette landet føler jeg. Vi skal ha og ha, men ikke søren om vi gir fra oss noen av godene våre.

Om du ikke kan kutte ut det røde i glasset en helg i året til fordel for så mye annet, ja da har du et problem!!

Categories: Livet mitt | 8 kommentarer

Innleggsnavigasjon

8 thoughts on “Nedleggelse av vid.skole, eiendomsskatt og noe rødt i glasset

 1. Vanskelig det der tydeligvis, jeg tror det er sånn at når noen blir valgt inn til å bestemme så mister de enhver kontakt med virkeligheten.
  Men jeg kjenner ikke nok til hvordan det er nede hos deg, selv om jeg egentlig mener at et par hundre kroner, det har da vel de fleste råd til hvis det er det som skal til for å beholde de gode tilbudene 😉
  klem i kvelden

  • Hei min venne 🙂 Ja, jeg er enig. Fordi ved vært valg så er det mange som svelger en haug med kameler ……………….syns det er trist med skolene her, de trenger vi skal noen flytte hit, jeg tror det 🙂

   • Nina Elisabeth

    Cassandra, jeg tror ikke (vet) at folk mister kontakt med virkeligheten. Det er bare det at å sitte med ett kommunebusjett og skulle fatte vedtak er en helt annen virkelighet. Det er kanskje ikke så enkelt å hverken se eller tro det, men sånn er det ofte.

 2. Nina Elisabeth

  Vanskelig sak det der.
  Som politiker og privatperson er jeg faktisk imot eiendomsskatt. Tenkte seg til, en AP-politiker mot flere skatter 😉 Samtidig ser jeg behovet for å få penger inn i kommunekassa. Der er det ikke flust å ta av. Jeg er derimot sikker på at de fleste kommunale instanser (også private) kan drives mer fornuftig og dermed rimeligere, uten at det går ut over lønns- og arbeidsvilkår for de de som skal serve tjenestene. Ei heller uten at det skal gå utover tilbudet.
  Jeg har derimot deltatt i nok budsjettprosesser til å vite at det å velge hvor man skal kutte, ikke er en enkel sak. Ei er det heller ikke sånn at det er de beste løsningene som faller best i jord hos «folk flest». Det er ikke morsomt å gjøre seg upopulær, men av og til må det gjøres 🙂

  • Alt med dette er helt klart vanskelig, og penger må inn for at kommunen skal drives. Og jeg er vel kanskje en av de få som syns at det å betale eiendomsskatt er helt greit. Dessuten klarer ikke de blå å komme med noe godt forslag til hvordan man skal få inn disse pengene om man kutter eiendomsskatten. OG de som skriker høyeste er faktisk de som har råd til det.

   Men barnehage og skole er viktig for at folk skal flytte hit, det er det gjort undersøkelser på og dersom det ikke er på plass så får vi ikke flere innbyggere ei heller mer penger i kassa.

   Jeg ønsker at kommunen skal vokse, ikke forgubbes, men lett er ikke dette med penger, helt klart …..

 3. Mormor

  Hei lille venn
  Dette med nedleggelser og sentralisering av skoletilbud og rasering av velfungerende og gode skoler har gått som en farsott over landet i den siste tiden. Samtidig klager små og mellomstore kommuner på at «Folk flytter ikke hit». Forstå det den som kan.
  Er ikke basistilbudene tilstede flytter ikke folk «hit», tvert i mot, de finner bosteder hvor det er litt mer orden på sakene.
  Jeg tror ikke de ser konsekvensene av sine vedtak. Leste du om balladen i Sauherad, der de skal sentralisere til Gvarv? Der risikerer de «folkeflukt» fra Hjuksebø.
  Og skolenedleggelser både på grunnskolenivå og videregående ser ikke ut influere på noen ting, i politikeres og rådmenns øyne.
  Jeg blir hoppende sint. Vil politikere og kommuneadministrasjonen at folk skal flytte til deres kommune må de tilby stabilitet og basis for unge foreldre. Ikke komme med nedleggelsesspøkelset for hvert budsjettår.
  Det hjelper ikke hvem som sitter med den politiske makten i en kommune heller. Jeg kommer nesten ikke over han som stilte til valg i Kragerø på ikke eiendomsskatt. Men da han kom til makten, beholdt han den likevel.
  Uff, nå ble jeg en smule oppøst.
  Men klemmer skal du ha 🙂

  • Det er så sant så sant Mormor. Ja, jeg har fulgt med i debatten i fylket mitt og jeg blir også opprørt, sint og lei meg. De lover med den ene handa og tar med den andre. Spiller ingen rolle hvem som lover heller, de er like ille alle sammen virker det som.

   For meg er det viktig at vi er en kommune med mangfold, vi trenger at noen vil bo hos oss og skal de flytte hit må vi ha noe å tilby også. Hvem vil flytte til en kommune hvor det bare bor folk over 60?? Og hvem skal ta vare på meg når jeg kanskje må på gamlehjem? Det vil jo være sprengt lenge før den tid.

   Eiendomsskatten er den store stygge ulven, og lik den eller ikke, men hvor skal man hente pengene fra om den blir fjernet? Vi snakket over 40 mill kr…..jeg betaler den med glede dersom jeg kan beholde de flotte godene vi har. Og jeg dropper det røde i glasset både en og to og 20 helger om nødvendig 🙂 Ikke det at jeg har noe å spare der fordi jeg har jo stort sett bare Pepsi Max i glasset allikevel 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: