I disse påsketider

1-easter-eggs

 

Jeg var på butikken i går og der er man ikke alene i disse påsketider. Det nærmest løp folk hit og dit med handlevogner og mor i huset kommanderte mann og barn hit og dit mellom reolene.

Man ble jo spurt om hvor man skulle tilbringe påsken, og det var da man følte at man kom fra en annen planet når man svarte at man skulle ingen ting. «Ikke har jeg hytte, fordi det er ikke prioritert hos oss, ikke har jeg tilgang til hytte, jeg er ikke så heldig at jeg har foreldre som har bygget hytte noen gang, å leie hytte er helt uaktuelt, det er for dyrt. Så jeg skal være hjemme» sa jeg.

Det er da blikkene kommer, et hevet øyebryn, et tegn på at man kanskje ikke tror helt på det man hørte. At jeg ikke snakket sant? «Vi skal på hytta, vi MÅ bare på hytta i påsken, blir ikke påske uten å ha vært på hytta, nei det blir ikke det» svarte damen som om hun ville forsvare sin egen avgjørelse. «Påske er det jo uansett» sa jeg, «om du er på hytta eller hjemme, påsken forsvinner jo ikke selv om man er hjemme»? Igjen dette merkelig blikket……..dette du-snakker-ikke-alvor-blikket.

«ALLE drar på fjellet i påsken, alle har da hytte»?! «Hva med ungene dine, skal ikke de få lov å stå på ski?» sa damen og så litt sånn spørrende på meg.»Det er jo en prioritering i forhold til hva man har råd til og hva man ønsker da» fortsatte damen. «Ja» sa jeg , «det er det» og smilte. «Jeg har en sønn som utdanner seg i Stavanger og det har vært vår prioritering i år, så derfor blir det heller ikke sommerferie på oss dette året, ja ikke neste år heller fordi  da har jeg en datter som skal til USA på språkreise». Jeg må lære meg til å ikke si slike ting skjønner jeg, fordi jeg tror damen fikk litt pusteproblemer, ihvertfall ble hun veldig rar i fjeset sitt. «Jeg har fri for første gang på 20 år i hele påsken, det samme har mannen min, jeg har fått sønnen min hjem fra Stavanger, jeg har min nydelige datter hjemme, vi er sunne og friske, vi skal bruke våre nærområder til å gå på tur, vi har sjøen rett utenfor stuevinduene, det er meldt nydelig vær og jeg er ufattelig sliten etter en hektisk arbeidsperiode, så jeg skal bare hvile, jeg skal kun gjøre det JEG vil og ikke det alle andre mener jeg burde gjøre»Så ja, det er snakk om å prioritere, så jeg ønsker dere en riktig god påske på fjellet, det er ditt valg så det blir sikkert flott for deg, men jeg tror jeg skal få det fint jeg også» sa jeg. Så gikk jeg, men jeg så formelig haken datt et hakk ned.

Når jeg kom hjem begynte jeg å tenke. Har vi kommet dit at dersom man ikke har hytte på fjellet, eller ved sjøen eller om man ikke reiser til syden hvert år fordi man må prioritere så blir man nærmest sett på som fattig? Vi er ikke fattige, men vi er ikke rike heller, og ja, vi må prioritere når vi skal på ferie. De årene vi har reist så har vi forsaket ganske mye fordi vi da har spart til drømmeferien.

Er vi fattige fordi vi ikke har hytte på fjellet? skal jeg ha dårlig samvittighet ovenfor mine barn fordi vi ikke drar på fjellet i påsken? Det har aldri vært tradisjon for det hos oss fordi vi har aldri hatt fri hele påsken. Men vi har reist mye i sommerferiene, og de har opplevd mye. Det har vært vår prioritering, sommeren. De er fullstendig klar over at noe må ofres dersom man skal oppnå noe annet.

ser ungene på oss som fattige tro? Jeg håper virkelig ikke det. Vi har prøvd å gi dem varme og kjærlighet, opplevelser når vi har hatt muligheter til det. Kan det ikke være greit at barn også lærer seg til å prioritere ? at man ikke kan få alt?

Klart at jeg også skulle ønske vi kunne vært med på mye mer, kanskje ungene også ville ha ønsket det, men det har aldri klaget. Det er nesten så damen klarte å gi meg dårlig samvittighet, har jeg ikke gjort nok for dem? Ville vi hatt et lykkeligere liv om vi var på fjellet vær påske? Da ville vi ikke hatt sommerferiene i sammen, så vi måtte fortsatt prioritert. Er de noe lykkeligere de som har alt? Flott hus, flotte bilder, stor hytte på fjellet, sydenturer to ganger i året?

Nei, solen skinner, jeg tar med tekoppen i solveggen og finner roen. Det er hjemmepåske i år og den skal nytes.

GOD PÅSKE ALLE der ute!!

easter_wallpaper-4802

Categories: Blanda drops | Stikkord: , , | 12 kommentarer

Innleggsnavigasjon

12 thoughts on “I disse påsketider

 1. NÅ fikk jeg til å klikke «Like» Hurra!

  Forresten, i år brukte jeg store deler av første påskedag til å se de Ronde van Vlaanderen. Vårens vakreste eventyr, i alle fall i Belgia. 🙂

 2. Flotte og gode tanker, Rita!

  Jeg kan ikke tro at, – jeg håper i alle fall ikke – at denne damen er representativ for veldig mange, selv om hun jo dessverre representerer en overmaterialistisk del av det norske folk.

  Jeg for min del vil ikke en gang HA hytte. Det burde man kanskje ikke si i det offentlige rom? 😉

  Den siste mannen min,( begge ektefellene mine er døde), hadde en relativt enkel tømmerhytte etter foreldrene sine ikke langt fra der jeg bor, ved en innsjø. Da vi bodde i Lofoten og ville være i Bodø i sommerferien, var den «kjekk å ha»,men etter at vi flyttet til Bodø, hadde vi ikke bruk for den. Jeg bor på «landet» ei mil utenfor sentrum i et hus med innlagt vann.;)
  Hvorfor skulle jeg da tilbringe påsken i en hytte bare noen kilometer herfra, der jeg måtte vasse til bekken i et par meter snø for å hente å bære vann? Her er MYE snø!

  Misforstå meg ikke, jeg liker faktisk enkle hytter MED vann bedre en svære hyttepalasser. Men det er best hjemme.

  Jeg kjenner jo en del mennesker som har hytter, og det som slår meg, er at mange blir veldig avhengige og «låst» av dem, for har man først hytte, så føler nok mange at de «må» bruke dem. For noen passer det bra, de liker tradisjonen med å reise til samme kjente og kjære sted i feriene, men for andre kan det bli en hemsko.

  Jeg synes du svarte damen veldig fint og diplomatisk. Jeg håper at jeg hadde klart å være like diplomatisk i samme situasjon.

  «ser ungene på oss som fattige tro? Jeg håper virkelig ikke det. Vi har prøvd å gi dem varme og kjærlighet, opplevelser når vi har hatt muligheter til det. Kan det ikke være greit at barn også lærer seg til å prioritere ? at man ikke kan få alt?»

  Dere gir dem gode og varige verdier, Rita! Det blir de rike i hjertet og sjelen av, Ære være dere for det! 🙂

  Dessuten er det en myte at «alle» reiser bort i påsken. Omtrent 2/3 av oss blir hjemme. Og mange som reiser, reiser jo hjem til foreldre eller annen familie, slik både den kjekke sønnen din og den ene sønnen min med samboer.
  Så i realiteten er det ikke så veldig mange som reiser på fjellet i påsken. Utlendinger, som synes vinteren er mer enn lang nok i Norge, har nok endel problemer med å forstå at «vi» oppsøker enda mer snø i fjellet når den etterlengtede våren endelig kommer til lavlandet.

  Jeg har av og til reist «bort» i påsken, men det er fordi skoleferien er lenger enn andre ferier, og fordi jeg har flyttet mye, slik at jeg gjerne ville hjem til Bodø til foreldre og annen familie i påskeferien.

  «Er de noe lykkeligere de som har alt? Flott hus, flotte bilder, stor hytte på fjellet, sydenturer to ganger i året?»

  Nei, det er ingenting som tyder på det. Man kan bli slaver av dyre statussymboler og overforbruk, stressede og misfornøyde fordi lykken ikke kom med den nye flotte hytta.

  Problemet i Norge generelt er kanskje heller at vårt forbruk er i høyeste laget?
  Kanskje vi ville bli gladere i sjelen ved å sette mer pris på «de nære ting» og være sammen med dem som står oss nærmest?

  Jeg tror det.

  Og så er jo mennesker forskjellige, og har forskjellige interesser og prioriteringer. Hvis vi kunne leve i harmoni med den vi virkelig er, og ikke den vi synes vi MÅ være, tror jeg vi fikk det bedre.

  Og det er nettopp det du gjør, kjære Rita.

  For meg betyr faktisk påskehendelsene som danner grunnlaget for påsken, en del, selv om jeg ikke er særlig from. Langfredag liker jeg å ha det helt stille og rolig og lytte til vakker kirkemusikk. Og av og til går jeg til den vakre midnattsmessen natt til første påskedag i byens katolske kirke, men god mat og god vin for alle hjemme hos pateren etterpå til ut i de små timer.
  Veldig koselig. 🙂

  Det kan kanskje virke sært, men det lever jeg helt fint med. Det er MITT valg. Jeg følger MITT hjerte, og håper at så mange som mulig kan følge SITT.

  Tusen takk for en fin og tankevekkende artikkel, Rita.!

  Jeg prøvde forresten å trykke «Like», men fikk det ikke til. Men det STÅR egentlig «Like» fra meg, selv om det er usynlig. 🙂

  Mange gode klemmer fra en nedsnødd Ragnhild. 🙂

  • Hei snille gode vennen 🙂

   Jeg håper som du at denne damen ikke representerer flertallet i befolkningen. Jeg håper at jeg har gitt mine barn minner selv om de ikke er fra ei hytte på påskefjellet. Dessuten bor vi helt fantastisk her vi bor med sjøen 5 min unna, vil vi på fjellet er det 1,5 time i bil, hva skal jeg med hytte da? Jeg har jo huset mitt 🙂

   Det du velger er ikke sært for meg. jeg skulle ønske alle valgte det de mest ønsket seg og ikke det de tror andre mener de burde. Tenk hvor mye enklere ting ville vært da? Og hvem skal bestemme om noe er sært? Det må være en selv i tilfelle 🙂

   Takk igjen for gode ord og dine tanker får også meg til å tenke…

   Glad du finnes!!

   Klem

 3. Cassandra

  Eh, finnes det sånne mennesker? Hadde ingen gitt henne en aldri så liten blåveis engang? Kanskje de syntes synd på henne fordi hun ikke skjønte bedre stakkars damen.
  Seriøst, hadde jeg møtt et sånt menneske som du beskriver her så ville hun virkelig fått høre litt om hva jeg mener om sånn overdreven sløsing med både penger og miljø som det faktisk er å dra på evinnelige ferieturer osv. Bare for å sette henne på plass altså.
  Dessuten, en god oppvekst for barn kan ikke kjøpes for penger, den gis i samvær med fornøyde foreldre som ikke må stresse livet av seg for å ha nok penger til å kjøpe ting/ferieturer.
  Uff, jeg kjenner at jeg er glad for at det ikke var jeg som møtte denne damen. Og du skal ikke ha det minste dårlige samvittighet (med et unntak da, du burde gitt henne en liten ørefik i det minste, hihi)
  Håper påsken har vært fin for deg og dine
  klem

  • Hei min venn 🙂 Jeg klarte faktisk å holde meg ja 🙂 Har tenkt mye på denne damen i ettertid og jeg har ikke dårlig samvittighet ovenfor mine barn mer, heldigvis 🙂

   Påsken har vært strålende. Det har nesten ikke vært en sky,solen har varmet og strålt om kapp med oss 🙂 det har vært herlig å ha guttungen hjemme og vi har ikke gjort en dritt. Vi har bare slappet av, spist oss feite og kost oss veldig, veldig mye 🙂 Håper alt er vel med deg og dine??? Klems

 4. Nina Elisabeth

  Vi har alltid hatt hjemmepåske. Eller, alltid skal jeg vel ikke si, men vi har ikke hatt egen hytte å tilbringe påsken i. Vi har nok vært på hyttetur, men da i en av foreningshyttene som er til utleie.
  Etter at jeg og broderen flyttet ut har derimot mamma og pappa kjøpt seg hytte. Og den benyttes. Men det er ikke til forkleinelse for de som ikke har.

  Det er synd hvis det er sånn at samfunnet har dreid i den retningen at dersom man ikke reiser noe sted i alle ferier, så er man dårligere enn andre. Jeg velger å tro at det faktsk ikke er så ille og at du har møtt ett eksemplar av de som kun føler seg bra ved å få andre til å føle seg litt dårligere.

  Man velger det som passer best for en selv og sine, også får andre gjøre som de vil. Håper du får en knallpåske i solveggen hjemme. Vi reiser på fjellet, men det er fordi det er der familien er 🙂

  Klemmer

  • Hei vennen 🙂 Klart du skal på fjellet, man er der man vil være tenker jeg, men ja det er litt tankevekkende om det er slik det skal bli.

   Jeg får høre på deg og velge å tro at hun var en sjelden eksemplar, og det håper jeg jo også at hun var.

   Jeg skal nyte påsken jeg, og rare meg har til og med dårlig samvittighet fordi jeg har fri, da jeg vet de har nok å gjøre de som er igjen….

   stor klem skal du ha!!

   • Nina Elisabeth

    Skal ikke ha dårlig samvittighet for å ha fri. Du hadde ikke fått det om det ikke var mulig 🙂
    Neste gang er det noen andre sin tur vet du 🙂

    Kose seg masse og påskeklemmer i bøtter og spann!!

 5. Åh skjønne mormor 🙂 du får meg alltid til å smile og tenke at jeg ikke er så ille allikevel 🙂 TUSEN TAKK skjønne deg!!!
  Ja, det var en staut kar som kom hjem 🙂 Og mammahjerte svulmer av stolthet, men han liker ikke at jeg skryter av han sånn offentlig, han blir en smule forlegen 🙂 men jeg kan jo hviske stille at han gjør det ufattlig bra på skolen 🙂 da har jeg liksom sagt litt, men ikke alt…..

  Varme klemmer

 6. Her blir det hjemmepåske. det er tradisjon her. Vi er jo så heldige at vi har en sommerheim å bo i, når helse og andre omstendigheter tillater det. Men det er ikke vår fortjeneste.
  Man kan undres på hvilke verdier man gir barn, når alt skal være «spick and span» og man skal ha det litt flottere enn naboen.
  Det de fleste barn får for lite av er tid, Tid til å gjøre ingenting og bare være sammen med hverandre og voksne.
  Jeg tror det er jageforeldrene som bør føle kvaler og være litt skamfulle.
  Flink og vakker er du. Og så får en staut kar hjem i påsken.
  Ta vare på dere og hilse til Embla 🙂
  Mormorklemmer drysser 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: