Litt tanker rundt Rosa-aksjonen

10557169_592861197486563_3305335033322675128_n

Misforstå meg rett, jeg syns fokuset rundt brystkreft er fantastisk!!!!!!!!! Jeg har venner som har hatt/har brystkreft og jeg unner dem det aller aller beste, det er IKKE dette det handler om.

MEN……det finnes mange andre typer kreft som rammer oss mennesker hvor verken behandlingen eller prognosene er SÅ gode som hos de som får brystkreft.

Leveutsiktene etter diagnostikk og behandling har kontinuerlig bedret seg gjennom mange tiår. Dette skyldes blant annet økt bruk av mammografiscreening, som gir tidlig oppdagelse av sykdommen, og forbedrede behandlingsformer. Cirka 2/3 blir friske av sykdommen. 5-års overlevelse uten tegn til tilbakefall, alle stadier medregnet, er mer enn 80 %.

Brystkreft er den viktigste årsak til tapte leveår hos kvinner opp til 65 år og rangerer således foran både hjerte-/karsykdommer og ulykker. Ved utgangen av 2011 var det i Norge 38501 kvinner med diagnosen brystkreft.

Prognosen ved brystkreft er sterkt avhengig av stadium. Fem års relativ overlevelse hvor sykdommen er begrenset til brystet (stadium I), er for årene 2008-12 99.1 %, mot 26.6 % hvis det foreligger fjernspredning på diagnosetidspunktet. Det er kjent at brystkreftpasienter har en klar overdødelighet i mer enn 20 år etter at diagnosen er stillet. Ett år etter operasjon er 96,9 % i live. Etter 15 år er 75,7 % i live. Det siste tallet reflekterer den adjuvante behandlingen midt på 90-tallet. Man ser ennå ikke effekten av adjuvant bruk av aromatasehemmere til postmenopausale, trastuzumab til HER2-positive eller bruken av taxaner. (hentet fra http://www.oncolex.no/Bryst/Bakgrunn/Prognose

Disse tallene er nettopp pga stort fokus på brystkreft og fordi det rammer så utrolig mange i løpet av ett år.

Min type kreft rammer ca 600 personer årlig, altså et minimalt tall i forhold til mange andre krefttyper, men samtidig viktig for oss som får den. Burde ikke alle som får kreft få den samme oppmerksomheten? Jeg mener ikke å sette de ulike krefttypene opp mot hverandre, jeg ønsker bare engasjement rundt flere typer kreft. Når kreft rammer så er det vondt og vanskelig uansett hva type det er.

Virker jeg furtete nå`? Det er ikke meningen. Jeg ønsker bare at alle skal få samme oppmerksomhet rundt sykdommen man bærer på. Jeg har forsøkt å lete etter personer med min type kreft, men finner nesten ingen, faglitteratur er det også mangel på, sykehuset i Telemark har ikke veldig god erfaring med dette, så man føler seg egentlig litt ensom.

Jeg tenkte på det når jeg så Kampen for livet, kanskje det burde vært deltakere med der med kreft som kanskje ikke var så vanlig? Jeg ønsker bare at alle skal få de samme mulighetene til å bli frisk, men jeg skjønner jo at å forske på en krefttype som rammer 600 ikke er forsvarlig rent kostnadsmessig som det å forske på noe som gjelder nesten 40000, men samtidig så føles det litt sårt……..

Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , | 10 kommentarer

Innleggsnavigasjon

10 thoughts on “Litt tanker rundt Rosa-aksjonen

 1. Alle typer kreft fortjener oppmerksomhet, men så var det dette med å måtte «proritere». Beklager bruken av kaldt ord.
  Samboeren mistet bestekompisen til kreft i sommer. Han fikk en type kreft som i nesten alle tilfeller oppstår hos barn. Og når den rammer barn har forskningen gjort det slik at nesten alle blir friske igjen. Å få den som voksen derimot, er så sjeldent at de ikke har brukt særlig med midler på å forske på akkurat dette. Noe som selvfølgelig var utrolig kjipt for kompisen, da dette medførte at han fikke all den behandling han skulle ha, men at sjansene for å overleve var så liten at det igrunn ikke var overraskende at det gikk som det gikk. Tror ikke han syns det var så greit med ett ensidig fokus heller.

  Jeg sier ikke at det er ok å fokuserer på bare en type kreft, men jeg kan forstå at de legger ressursene der det er mest å hente. Samtidig så får det jo faktisk satt fokus på kreft generelt blant folk.
  Kan godt forstå at det føles tungt å «være alene» midt oppe i en vanskelig situasjon, men jeg er ikke så sikker på om forskningen ville blitt bedre på din type osv, selv om fokuset hadde vært bredere. Dessverre så blir det ofte redusert ned til økonomi: kostnader opp mot effekt og antall.

  Det er noe med å sette inn breisida der det hjelper flest. Dessverre!!

  • Og jeg skjønner det Nina Elisabeth, men nå har de nå engang klart å sette fokuset på brystkreft og det er utrolig mange som nå blir friske, da kan kanskje fokus flyttes til andre typer og ta en krefttype av gangen, til slutt vil man redde enda flere 🙂

   • Linda

    Hei kjære deg ☺
    Helt enig med deg Rita , det er for lite fokus på oss med «anna type kreft»
    Det er veldig leit men vi får prøve å stå sammen vi. Ser du etterlyser andre i samme situasjon, veit det er, men de er kanskje eldre enn oss ja…Er ei dame herfra, et par år yngre enn meg, som har overlevd snart 6 år..det er absolutt håp for meg og deg😊
    1 år sida eg opererte..Fortsatt bra💜
    Vi kan snakkes en dag om du vil, er ikke så lett for andre og forstå hva vi opplever.
    Har vært et tøft år, men har fantastisk oppfølging av sykehuset.
    God lørdagskveld til deg, eg deler gjerne alt med deg 😊💛
    Klem Linda

    • Jeg er SÅÅÅÅÅ glad for at du har det bra skjønneste Linda. Ingen ting gleder meg mer 🙂 ❤ Klart det er håp for oss, det er jeg helt sikker på, men savner mer fokus rundt dette, og håper ingen misforstår meg. Jeg er strålende glad for all publisitet brystkreft har fått, men noen må hjelpe oss andre litt også tenker jeg….. varme klemmer

 2. Det er lett å forstå at dette er sårt Rita, og du ser også selv noe av årsaken tenker jeg, ved at det er lettere å forsvare stort pengebruk hvis mange kan reddes. Og så får vi håpe at kreftgåten egentlig er litt lik for de ulike krefttypene, slik at når de endelig finner en kur mot en alminnelig kreftform, så virker den samme kuren også på de mer sjeldne formene. Det er i alle fall ingen tvil om at kreft – helt generelt – er en diagnose som rammer altfor mange, en kur ønskes velkommen av alle. Jeg ser at «alle» tipser deg om kreftforeningen, jeg har ikke noen bedre forslag jeg heller. Uansett så syns jeg det er svært gledelig at det går så bra med deg. Klem fra meg 🙂

  • Hei Anne 🙂 Så koselig at du kom innom en tur 🙂 Jeg ser jo egentlig årsaken og som jeg sier til Nina under her at nå har man jo klart å redde utrolig mange som har brystkreft, så kanskje man kan starte med andre typer også 🙂 Kreftforeningen har jeg vært i kontakt med og det hjelper med den informasjonen de kan 🙂

 3. Mormor

  Slikt føles sårt og for mange er det nesten som om den ikke er «fin nok», den kreftformen vedkommende har.
  Jeg ser også tallenes tale. Er det store tall så blir det «mer å hente». Ikke alle kreftformer er helbredbare heller. Men det er vel så.
  Har du sjekket ut med kreftforeningen?
  Klem og klem igjen ❤

  • Ja, jeg har vært i kontakt med kreftforeningen. Det er helt sant som du sier, man føler seg ikke «sett» fordi man er ikke i den kategorien som syns best og man føler seg litt glemt egentlig…….

 4. Jeg er helt enig med deg, alle typer kreft fortjener oppmerksomhet av oss, og penger til forskning fra myndighetene. At du ikke kommer i kontakt med andre med samme krefttype er dumt, samme type kan gi forskjellig erfaring, og det er viktig å høre om andres versjoner erfaringer 😊
  Har du kontaktet kreftforeningen? Kanskje dem kan sette deg i forbindelse med noen?
  Klem 😊

  • Ja jeg har vært i kontakt med dem, men foreløpig har de ingen som jeg kan snakke med. Litt skremmende egentlig. Og jeg vet jo også at de fleste som får dette er eldre enn meg og prognosene er dårlig, så da er det kanskje ikke så mange igjen? Uff det var en fæl tanke, men all den tid ingen tar kontakt så lurer man jo litt? Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: