Italia 2015

Grunnen til at jeg tar med denne turen er at det var året etter at jeg ble kreftoperert…. derfor ble denne turen veldig spesiell for alle oss 4. Vi hadde planlagt turen i 2014 men all den tid vi ikke visste om jeg ville overleve så ble turen avbestilt. Når det viste seg at jeg klarte meg så bestemte vi oss for å prøve.

Det ble en fantastisk ferie selv om jeg var utrolig sliten og tilbrakte mye tid på å lete etter et toalett så fikk vi vært sammen som en familie igjen, det var det viktigste for oss.

All den tid det er veldig varmt i Roma i juli så ønsket vi oss et hotell med svømmebasseng og da måtte vi bo ca. 15 min utenfor byen, men vi tok buss hver dag så det var ikke noe problem. Dessuten bodde vi i et rolig område som passet oss utmerket.

Vi landet på Leonardo De Vinci airport og det tok oss ca. 30 min med drosje frem til hotellet vårt. Fast pris var 45 euro noe som var helt greit for oss fire. Vi kunne sikkert ta buss, men ukjente med hvordan det fungerte tok vi drosje.

Utenfor hotellet var det 5 min til bussholdeplass. Vi kjøpte bussbilletter på hotellet . Vi misforstod bruken av dem og trodde de var for 1 uke, godt vi aldri ble stoppet fordi de gjaldt kun i 2 dager, men som sagt vi brukte dem 1 uke 🙂

Selvfølgelig må man til Piazza Navona. Der samles kunstnere fra hele verden seg for å vise frem hva de kan (ok , nesten fra hele verden da) og det ligger restauranter overalt der, men der skal dere ikke spise. Spis heller i smågatene som går inn fra Piazzaen, det er mye billigere og de har bedre mat og bedre service, det var vår erfaring ihvertfall.

Vatikanet er et must.

Kirkestatens historie går langt tilbake, og var tidligere en stor, verdslig stat som omfattet hele Midt-Italia. Da Italia ble samlet i 1861, ble mesteparten av Kirkestatenen del av den nye statsdannelsen, men ved hjelp av militær støtte fra keiser Napoleon III, beholdt paven kontroll over Roma og nærmeste omegn (Latium). De franske troppene ble trukket ut under den Den fransk-prøyssiske krig i 1870, og italienske soldater rykket inn og okkuperte byen13. mai 1871 vedtok den italienske stat den såkalte Garantiloven som skulle sikre pavens ukrenkelighet innen Vatikanet og gi ham visse rettigheter, blant annet retten til eget diplomati og livgarde gjennom Sveitsergarden.

Kirken nektet å anerkjenne Garantiloven da den mente at den måtte være uavhengig av enhver politisk og verdslig myndighet i sitt åndelige virke. Pave Pius IXisolerte seg i Vatikanet og betraktet seg selv som «fanget på Vatikanet». Det italienske herredømmet over Roma ble ikke anerkjent av pavestolen før i 1929. Da undertegnet pave Pius XI og Mussolini den såkalte Lateranoverenskomsten. Samtidig anerkjente Italia Vatikanstaten som en egen stat.

Staten er suveren og paven er overhode. Vatikanstaten er på bare 0,44 kvadratkilometer og har heller ikke innen dette området full jurisdiksjon; italiensk politi har ansvar for lov og orden i området, som har godt under tusen innbyggere. På tross av størrelsen har den sine egne euromynter, eget postvesen, radiokanalen Vatikanradioen, tv-kanalen CTV og avisen L’Osservatore Romano. Den har også en liten jernbanestasjon like bak Peterskirken, og 862 meter med jernbane. Den er knyttet til linjen mellom Roma og Viterbo, men brukes i dag bare til godstrafikk.[5]

Sveitsergarden består av 100 gardister. Garden, som er pavens personlige livvakt, oppstod på 1500-tallet, da sveitsiske leiesoldater var vanlige. Nå må alle som vil være med i sveitsergarden både være av sveitsisk nasjonalitet og bekjenne seg til den katolske tro. I tillegg er man helst fra syd i Sveits, og sveitsisk førstegangstjeneste bør være fullført. (Under perioder uten pave (noe som betegnes med uttrykket «sede vacante«, «setet er tomt») er Sveitsergardens oppgave å sikre at kardinalene får anledning til å utføre sin plikt uten ytre påvirkninger eller trusler.)

Peterskirken, med Petersplassen i forgrunnen.

Av kjente bygninger i Vatikanstaten er Peterskirken den mest kjente. Den er den nest største kirkebygningen i verden og er bygget over apostelen Peters grav. Andre kjente bygninger er Vatikanbiblioteket og VatikanmuseenePetersplassen foran Peterskirken er også svært kjent.

Pave Frans, den katolske kirkes overhode fra 2013 og den 266. paven

Paven styrer i prinsippet Vatikanstaten eneveldig. Han er også den katolske kirkes øverste leder. Ifølge katolsk lære er pavedømmet innstiftet av Jesus Kristus selv (Matt. 16, 13-19). Kort tid etter hans død stod Peter frem som leder (biskop) for den kristne menigheten i Roma. Tradisjonen tro var Romas biskop hele den kristne kirkes øverste leder. Etter hvert ble Romas biskop kalt pave. Ordet pave betyr kort og godt far.

Som leder for den katolske kirke må paven klargjøre viktige trosspørsmål. Når kirken gjennom paveembetet definerer viktige lærespørsmål, f.eks dogmer, ex cathedra ansees avgjørelsen som ufeilbar.

Paven har to krevende embeter, han er både statsoverhode i Vatikanstaten og overhode for Den katolske kirke. Vatikanstaten er verdens minste stat, men langt ifra den minst kjente, og den er blitt et populært turistmål. Som et kuriosum kan nevnes at Italias ambassade i Vatikanstaten ligger i Roma, utenfor Vatikanstaten. Dette er den eneste ambassaden i verden som ligger i samme land som den representerer.

Bestill billetter på nettet før ankomst. IKKE la dere lure av alle de som vil selge dere billetter slik at dere skal slippe å stå i kø. Dere slipper IKKE å stå i kø for å si det sånn. Vi lot oss lure og brukte altfor mange penger på det. Men ta turen inn det er vel verdt tiden det tar.

Så har vi Phantion………..OMG, man tror nesten ikke det er sant før man ser det. Les mer om det her https://no.wikipedia.org/wiki/Pantheon_(Roma)

Selvfølgelig må man besøke Colosseum. Bestill billetter på nettet før du reiser, sparer penger men du slipper ikke å stå i kø. Husk caps og vann. Vi stod 3 timer i kø i 35 grader, det var dagen jeg nesten kollapset. Pass på verdisaker, jentungen ble frastjålet mobil på denne turen. Vi tok buss fra sentrum, enkelt og billig.

Så leide vi bil og satte nesen mot Gardasjøen og byen Sirmione. Ikke noe problem å kjøre bil på motorveien i Italia. Du betaler når du kjører av motorveien. Betalt med kort det går fint. Vi bodde 6 netter på hotell Belvedere som ligger helt i vannkanten. Fantastisk beliggenhet og fantastisk personale. Lite hotell med restaurant i underetasjen som serverte nydelig mat.

Vi fikk låne gratis sykler som vi brukte når vi tok turen inn til Sirmione og gamle byen. Dit må dere dra. Nydelig plass, masse restauranter og barer, shopping og muligheter til å ta båter rundt på Gardasjøen. Du må parkere bilen på utsiden av Sirmione og gå over bruen før du ankommer selve borgen. Vi tok en båttur til Garda en dag og drakk lokal vin, spiste lunsj og nøt en herlig dag på vannet. Ta dere tid til å hoppe av båten i små landsbyer, spis lunsj på en liten lokal kafe hvor de serverer nydelig spekeskinke på mykt og lunkent brød og lokal vin. Kjøp gjerne med dere noen rødvinsflasker av vinen som heter Garda. Veldig god 🙂

Når vi først var i Sirmione ville ungene også besøke Venezia. Jeg har vært der før og hadde ikke det store behovet for å dra tilbake igjen, men hva gjør man ikke for barna sine?

Vi kjørte bil og du må parkere på et av de store parkeringshusene på utsiden av byen. Det går forskjellige båter inn til sentrum. Vi valgte lokalbåten som stopper på alle stoppesteder, bruker lengre tid men koster en brøkdel av hva de hurtiggående båtene gjør. Dessuten får dere se mer og dere kan hoppe av og på som dere vil. Venezia i juli er folksomt, møkkete og støyete og veldig varmt!

Italia byr på nydelig mat. Spis sjømat med pasta ved Phanteon, avslutt med tiramisu med kaffeshot. Du vil skjønne hvorfor :)Dere MÅ spise is. Den er himmelsk. Flere lager den selv og mange har sine spesialiteter. Avslutt gjerne kvelden med en iskald Aperhol Spritz med masse isbiter. 🙂 Italia er ikke et billig land. Pengene flyr fort når man er 4 voksne.

Categories: Italia | Stikkord: , | 2 kommentarer

Innleggsnavigasjon

2 thoughts on “Italia 2015

  1. Siri Birgitte Larsen

    Tusen takk for tips ang det å ikke betale for mye for å slippe kø. Vi har lest mye om det og nå vet vi at det holder med å kjøpe billetter på nettet.
    Vi gleder oss til flere turer med dere 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: