Flokken i Budapest

Budapest…..du var så fin!!

Vi fløy med Norwegian og jeg hadde bestilt billetter i januar og betalte ca. 15.000 for seks voksne. Vi fløy fra Gardemoen og flyturen tok kun 2 t og 10 minutter. Vi reiste ca. 0900 og var på hotellet vårt ca. 1230. Vi tok drosje fra flyplassen og bestilte den via den ungarske uber. Vær forsiktig når du skal ta drosje, hold deg unna de med sorte skilt på taket, de er overpriset. Vi betalte 33 euro pr drosje en veg, turen tok ca. 40 minutter.

Vi brukte Hotels.com for å bestille hotell og havnet på Bohem Art Hotel https://www.bohemarthotel.hu/ Det ligger midt mellom Elisabeth broen og Kjedebroen. Kun en husrekke fra Donau. Selve gaten hotellet lå i var litt slitent, men selve hotellet var veldig fint. Veldig rent og veldig gode senger. Helt ok dobbeltrom med god plass og en lekkert bad. Du får gratis vannflaske hver dag noe som kom godt med på varme dager.

Fra et av rommene

Når du går ut av hotellet kan du gå til høyre, da kommer du til Kjedebroen og kan gå over til bla The Cave Church. Cave Church ble grunnlagt i 1926 som ‘Rock Church’ (kalt ‘Sziklatemplom’ – steinkirke – på ungarsk). Kirken er ikke et historisk monument, men en fortsatt fungerende kirke av den ungarske Paulineordenen (Pálos rend).

Du kan også gå til den store Mathallen.

  1. Dette er det største og eldste innendørs markedet i Budapest
  2. Det ligger ved enden av den berømte gågaten Váci utca
  3. Markedet tilbyr et stort utvalg av boder i tre etasjer, spesielt her finner du premium kvalitet frukt, grønnsaker, kjøtt eller fisk
  4. Det finnes flere ting her som er populære blant turister som paprika krydder, Tokaji vin, Túró Rudi, kolbász pølse og salami kan bli funnet der
  5. Den andre etasje finner du spisesteder og turistsuvener
Det store matmarkedet Budapest attraksjon

Matmarkedet har sin opprinnelse i sammenslåingen av Pest og Óbuda på slutten av 1800-tallet. De små markedene utendørs klarte ikke lenger å forsyne Budapests befolkning med mat, og det ble derfor bestemt at man skulle bygge et stort innendørs marked slik de hadde i andre Europeiske storbyer. Selve bygget matmarkedet ligger i ble designet av Samu Pecz og er et imponerende bygg, laget i Jugendstil og med vakker Zsolnay taksten. Bygget sto klart til bruk 15 mars, 1897, som et av de mest moderne matmarkedene i Europa, med elektrisk belysning og kjølelager. Opprinnelig ble maten fraktet inn i bygget via et nettverk av kanaler, men disse er ikke i bruk i dag.

Men om bygget er imponerende i seg selv er det ingenting mot den mengden av mat som møter deg når du går inn døra. Denne hallen er en kokks drøm. Her bugner det av grønnsaker, kjøtt, spekemat, krydder, honning, frukt, vin og bakverk. I kjelleren finner man fiskemarked og et supermarked med et enormt utvalg av hermetikk. Med to etasjer kun dedikert til gastronomien, burde enhver matelsker finne alt hjertet måtte begjære.

Går du til venstre når du kommer ut av hotellet så kan du ta til høyre ved første vegkryss og du er i gågatene som inneholder et utall av barer, restauranter og butikker. Du kan fortsette rett frem og du kommer til et stort vegkryss hvor du enten kan gå over Elisabethbroen eller fortsette rett frem til enda en gågate. I enden av den tar du til høyre fortsetter rett frem til et nytt kryss, så til venstre og rett frem da er du ved St. Stefans Basilikaen som en fantastisk . Thomas og Camilla var på konsert her og det hadde vært helt amazing 🙂

En tur på slottshøyden må man jo bare når man først er i byen. Buda slott er det historiske slottet og palasskomplekset av de ungarske kongene i Budapest. Den ble ferdigstilt i 1265, men det massive barokkpalasset som okkuperer det meste av området ble bygget mellom 1749 og 1769. Komplekset i det siste ble kalt Royal Palace eller Royal Castle. En tur på slottshøyden må man jo bare når man først er i byen. Les mer her https://snl.no/Buda_slott

Kjedebroen er en av Budapests mest kjente landemerker og severdigheter. Den ble bygget i 1849 og var den første permanente broen over Donau mellom Buda og Pest.

Det var Grev István Széchenyi som foreslo byggingen av broen og den er offisielt oppkalt etter ham. Kjedebroen har hatt stor betydning for Ungarns økonomiske, sosiale og kulturelle liv, og har blitt et symbol for fremskritt, nasjonal oppvåkning og samhold mellom øst og vest.

Broen ble designet av den engelske ingeniøren William Tierney Clark, og ble i sin tid ansett som et mesterverk innen ingeniørkunnskap og byggteknologi. Kjedebroen er den ene av to Clark-broer som fortsatt eksisterer. Den andre er Marlow broen i England, som er en mindre versjon av Kjedebroen. Byggeingeniøren het Adam Clark. Han var ikke i slekt med William, men som en ære til hans utmerket jobb ble plassen på Buda-siden etterkalt ham.

De berømte løvene som står på hver ende av broen ble hugget ut av skulptøren Marschalkó János og satt opp i 1852.


Kjedebroen ble sterkt skadet under 2. verdenskrig da nazistene sprengte alle broene i Budapest. Men den sto ferdig reparert til gjenåpning i 1949.I 2001 fløy den Ungarske stuntpiloten Péter Besenyei opp-ned under Kjedebroen, og denne manøveren har blitt et fast innslag i de årlige Red Bull flyshowene.

På sommeren stenges Kjedebroen for trafikk i noen helger og det blir satt opp boder langs hele broen med ungarsk mat, drikke og håndverk, i tillegg til forskjellig underholdning og arrangementer for barn. Fra Buda-siden av Kjedebroen kan man ta taubanen opp til Slottshøyden og fra Pest-siden kan man gå til Basilikaen og handlegaten Vaci utca.

Den nest største parlamentsbygningen i Europa er Ungarns vakre parlament. Fullført i 1902 og er sammen med Basilikaen den høyeste bygningen i Budapest. Parlamentet er absolutt en av bygningene som man skal oppleve når man reiser til Ungarn. Ikke bare er bygningen flott å se fra utsiden både på dagtid og kveldstid, den er stappet full med vakre malerier og et vakkert interør. Som man kan nyte på de daglige guidede turene man kan ta.

Inne i Parlamentet kan man blant annet nyte de ungarske kronjuvelene som står til utstilling i det vakre Cupola rommet, som også inneholder statuer av de ungarske kongene.

Parlamentet er definitivt verdt en guidet tur, så ikke gå glipp av en av Budapests vakreste bygninger og største attraksjoner.

På Buda-siden i Budapest er landskapet annerledes fra det flate slettelandskapet du finner i Pest. Her er den mektige Slottshøyden. Siden 1987 har høyden vært på Unescos Verdensarvliste og er også der gamlebyen i Budapest er. Her vil du finne flere museer, restauranter, og butikker i flotte gater i gotisk stil.

På Slottshøyden vil det være en skam å ikke nyte utsikten fra den vakre Fiskerbastionen som gir deg en flott utsikt over Pest og Donau. Et yndet sted for fotografer. Ved siden av Fiskerbastionen står den historiske Mathiaskirken, en av de eldste kirkene i Ungarn. Legenden vil ha det til at den ble bygget i 1015 av St. Stefan, landets første konge.

Siden middelalderen har også Slottshøyden vært det foretrukne bostedet for de ungarske kongene. Festningen som ble bygget på høyden kom som en grunn av den mongolske invasjonen i 1241-42 og har siden blitt der.

Helteplassen:

Når man skulle feire Ungarns 1000-årsdag ble det bestemt at et monument skulle bygges. Dette førte til Milleniumsmonumentet. Det står i enden av den Budapests versjon av Champs-Éllysées, Andrássy utca. I sentrum av monumentet står erkeengelen Gabriel, og i en halvsirkel bak kan du se en rekke av de ungarske kongene, og andre historiske personer fra Ungarns historie.

Det største termiske badet i Europa er Szecheny. Her kan du nyte den vakre ny-barokkiske stilen av selve bygget mens du slapper av i det varme helbredende vannet. De tre bassengene ute er flotte å nyte uansett vær, og inne i bygningen finner du flere små bad som har helbrendende virkning på kroppen. Ønsker du den fulle spa opplevelsen så er det mulig å reservere egen garderobe, massasje og andre tjenester .

Sentralt i Budapest ligger Várrosliget, byparken. Men parken er mye mer enn en park. Den kanskje flotteste severdigheten i parken er Vajdahunyadslottet. Originalt ble slottet bygget i tre og papp i forbindelse med Verdensutstillingen i 1896, men har senere blitt bygget opp i stein. Slottet er tegnet med elementer fra flere forskjellige slott i Ungarn, og har trekk fra forskjellige stilarter.

I byparken finner du også Budapest Zoo, lett gjenkjennelig ved sitt særegne inngangsparti. Her kan både barn og voksne nyte en mengde forskjellige dyr på nært hold.

Om sommeren er det mulig å leie seg en robåt og ta en padletur i parken, om vinteren blir innsjøen gjort om til en skøytebane.

Vi tok også oss en tur til New York Cafe da jeg hadde lest at denne kafeen er regnet som en av de fineste i verden. Du kan lese mer om stedet her http://www.newyorkcafe.hu/

At kafeen er verdt et besøk er det ingen tvil om men styr unna det meste av maten. Det smakte rett og slett ikke bra. Alt var smakløst og tørt og fryktelig dyrt.

Dette smakte jord og oppvaskvann. Skulle være kyllingsuppe, men var helt forferdelig vondt.

Lupa Beach:

Vi tok bussen dit fra busstasjonen bak Basilikaen, kostet 30 nok pr pers.

Det er ferskvann der, utleie av solsenger, hvor prisene variere i forhold til hva du ønsker. Inngangsbilletten til premium strand var ca 30 nok kr.

Men totalt sett da så er Budapest en fantastisk flott by, det var vi alle enige om. Det er lett å finne frem, maten er billig, drikke er billig, vi opplevde bare fin service på alle restauranter vi var på. Vi anbefaler Budapest på det varmeste 🙂 Masse hilsner fra Rita, Finn, Thomas og Camilla, Marte-Helen og Lars.

TAKK BUDAPEST. Du var fin!
Categories: Uncategorized | Stikkord: , , , , | 2 kommentarer

Innleggsnavigasjon

2 thoughts on “Flokken i Budapest

  1. Maren

    Hei Flokken! Her var det mange gode tips. Dette skal vi ta med oss. Vi er også en gjeng som drar med unger og kjærester på samme alder. Gleder oss til neste tur 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: