Mat for oss uten magesekk

Småsuppe med salt kjøtt

Dette er min opplevelse av sykdommen, andre trenger ikke å få slike store plager, men de jeg kjenner beskriver det ganske likt som meg.

Det å leve uten magesekk er mye mye mye verre enn man kan forestille seg. Man kan ikke beskrive plagene man har før man har opplevd det selv. Det ligner ingen andre smerter jeg noen gang har kjent. Første gangen du klarer å svelge mat etter operasjonen så kommer dumping-symtomene. Hele kroppen vrenger seg i smerter og man står bare på knærne i sengen og gråter fordi man vet faktisk ikke hva man skal gjøre.

Kommer ikke de smertene så får du diare, du kan fly på do i to-tre timer før det gir seg. Du har egentlig ikke så mye som skal ut, men kroppen trykker på og det er fryktelig smertefullt til tider. Selv nå snart 6 år etter har jeg store matproblemer.

Mat for meg er ikke mat men rett og slett medisiner for å leve. Det er slutt på kosen og på det å dra på restaurant for å kose seg.

Men når det er sagt så kan man nesten spise alt, man må bare prøve seg frem. Jeg skal bare fortelle det som har fungert for meg.

Jeg er laktoseintolerant og drikker Soyamelk eller melk uten laktose, dette bruker jeg også når jeg lager mat som krever melk. Det blir mye supper og most mat, det må jeg innrømme. Brødskive har jeg nå ikke spist på 3 år. Jeg kan ikke spise knekkebrød heller. Jeg har også en stor skade i halse og tåler nesten ikke å drikke uten at det spruter opp igjen, jeg kan heller ikke drikke noe med bobler, og alkohol tåler jeg veldig lite av.

Blir man syk raser man ned vekt fordi man ikke klarer å spise. Får man infeksjoner man blir kvalm av raser man ned i vekt og når vekten går ned blir man enda dårligere fordi man mister så mye energi.

I perioder lever jeg kun på frokostblanding og soyamelk, så plutselig blir man dårlig av det, nå går det i havresuppe laget på vann.

Det å ikke kunne spise hva man vil medfører at det å gå ut å spise er noe man kun gjør dersom man besøker ungene, da dropper som regel jeg maten pga at jeg ikke orker å bli syk.

Lite mat betyr også mangelsykdommer, bla benskjørhet som jeg nå har fått. Jeg skulle hatt behandling for dette med en gang etter operasjonen, men neida den fikk jeg i fjor.

Tennene blir dårlige pga mye brekninger og syre, så stadig må man til tannlegen.

Jeg har forsøkt å kutte ut en del kjøtt og det fungerer bedre for meg. Jeg spiser grønnsaker med da må de være skikkelig kokt som i lapskaus. Jeg lager meg fiskesuppe, men da med Laktoseri melk, jeg kan spise bittesmå kyllingbiter, og kjøttdeig men må alltid ha godt med saus, kan spise fiskegrateng men da med mye saus på slik at jeg kan mose poteter.

Kan ikke drikke noe med kullsyre. Skader i halsen gjør at jeg må ta små slurker av gangen om ikke spruter alt opp igjen.

Tacosuppe en favoritt. INGREDIENSER

4 PORSJONER

 • 1 stk hakket løk
 • 1 stk gulrot i små biter
 • 2 båter finhakket hvitløk
 • 2 ss olje til steking
 • 300 g karbonadedeig eller annet kjøtt
 • 1 pose tacokrydder
 • 1 l kjøttbuljong (utblandet)
 • 1 boks hermetiske kikerter
 • ½ boks hermetiske maiskorn
 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 ss maisstivelse (maizena) utblandet i vann

SLIK GJØR DU

 1. Varm en stekepanne med olje og fres løk, gulrot og hvitløk til det er mykt og blankt. Tilsett karbonadedeig eller annet kjøtt og fres videre til alt er stekt. dryss over tacokrydder.
 2. Ha i buljong, kikerter, mais og tomater oog kok opp. 
 3. Senk varmen og la det hele småkoke i 10-15 minutter. Rør ut litt maisenna i vann og spe det inn i suppen under stadig røring. Kok opp på nytt. 

Server suppen rykende varm med revet ost og tortillachips.

Tips: Har du kjøttrester, mais, tomater eller andre grønnsaker igjen fra tacomiddagen, kan du fint bruke dem i suppen.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: